Coaching on the bike met Sanne van Paassen

Mindset

Onlangs heb ik een super gave coaching on the bike sessie gehad met Sanne van Paassen. Naast de goede inzichten en handvatten die ze me heeft gegeven was het ook gewoon een gezellige sessie met een aanstekelijk positieve en vrolijke Sanne.

Sanne deed een tijdje geleden een oproep via haar Facebook en Instagram dat ze een aantal coaching on the bike sessies zou verloten.

Als fanatiek sporter leek me dat natuurlijk super tof om te doen dus reageerde ik op alle oproepen die ik voorbij zag komen om mijn kansen te vergroten.

Daarna kreeg ik een persoonlijk bericht dat ik daadwerkelijk een van de winnaars van een coaching sessie was geworden! Hoe vet.

 

 

De voorbereiding

Vooraf kreeg ik een vragenlijst toegestuurd om in te vullen zodat we een thema konden vast stellen waar de sessie op gefocust zou zijn.

Ik vond het zelf nog best lastig om die in te vullen omdat ik wel een nuttige sessie wilde hebben, maar op het moment geen directe coachingsvragen had.

En ook al ben ik eigenlijk heel erg tevreden op dit moment blijven er (bij mij) altijd zaken die mogen verbeteren, dus kon ik de vragenlijst zeker wel goed invullen.

We hadden afgesproken bij de Drunense Duinen, wat voor mij ongeveer mijn vaste mountainbike route is. Ook al ben ik er de afgelopen 1,5 tot 2 jaar eigenlijk niet meer geweest.

Iets met focussen op triathlons en niet op mountainbiken.

Omdat ik natuurlijk wel een beetje moest kunnen fietsen in de dagen ervoor mijn mountainbike maar weer eens uit het stof gehaald en opgeknapt, daar was ie wel aan toe.

Lekke band vervangen, versnellingen en remmen weer afgesteld en ketting gesmeerd. Gelukkig kan ik tegenwoordig de meeste klusjes zelf doen, scheelt weer een tripje naar de fietsenmaker.

Voordat ik richting de Drunense Duinen vertrok checkte ik mijn fiets nog even en zag ik dat de vervangen band alweer lek was.

Mooi dat ik alvast wat reserve binnenbanden besteld had dus die kon ik direct nog een keer vervangen. Zo wordt je er steeds handiger in.

 

 

De coaching sessie

Het was een heerlijke dag en toen ik aankwam zat Sanne al in het zonnetje op het terras. Ze had daarvoor nog een andere coaching sessie gehad en was zelf nog een rondje door de Duinen gereden.´

Voor we begonnen aan de echte coaching eerst nog even gekletst op het terras met een kopje koffie en Sanne moest nog even lunchen. De ober die het kwam brengen dacht dat het ons beide was, terwijl zij het toch echt allemaal alleen ging opeten.

Ze had nog wat energie nodig laten we maar zeggen. 😉

Ik wist vooraf niet echt wat ik moest verwachten van de middag dus ik liet het maar op me af komen. Na de lunch en wat kletsen zijn we op de fietsen gestapt en het eerste stukje gaan rijden.

Tussendoor stopten we regelmatig waarbij Sanne verschillende en soms lastige vragen stelde om me bewust te laten worden van bepaalde zaken. Hoe ik iets aanpakte of reageer op de fiets. En of dat overeenkomt met hoe ik dingen in het leven verder ook doe.

Al snel kon Sanne zelf een goede inschatting maken van hoe ik als persoon ben en in bepaalde situaties zou reageren.

Over het algemeen ben ik zelf niet zo’n heel open boek en dit was een perfect teken dat ze erg goede people-skills heeft en gemakkelijk mensen kan lezen.

Na een klein stukje fietsen merkte ik al goed dat het lang geleden was voor mij dat ik op mijn mountainbike gezeten had.

Sanne zag dat ook aan (het ontbreken van) mijn techniek en heeft me een aantal goede tips gegeven om dat te verbeteren.

De komende winter dus maar weer proberen wat vaker te gaan mountainbiken.

De fietsonderbrekingen werden ook gebruikt voor een aantal oefeningen om meer duidelijkheid te krijgen over het thema van de dag.

 

Oefeningen geven inzicht

De eerste oefening was erop gericht om meer inzicht te krijgen in waar je staat ten op zichten van wat je eigenlijk wilt.

Dat lijkt een gemakkelijke vraag, maar best lastig als je dat op deze manier zichtbaar moet maken. Want waar sta je eigenlijk? En hoe gelukkig ben je met waar je nu staat?

Voor mij zelf zijn er altijd dingen die kunnen verbeteren, maar betekent dat ook dat ik nog niet ben waar ik wil zijn?

Of ben ik eigenlijk super tevreden op dit moment, maar zou het nóg beter mogen van mezelf. Door hier met Sanne over in gesprek te zijn werd er voor mij veel duidelijk.

De korte conclusie is dat ik momenteel op de top van mijn berg sta en er vrijwel niks is waar ik ontevreden mee ben, maar dat er nog wel verschillende dingen zijn die ik nóg beter zou willen.

Of dat de wolken boven de berg zijn, of misschien een hele nieuwe berg dat is de vraag. Maar fijn om bewust te zijn dat ik het eigenlijk allemaal wel goed op orde heb naar mijn idee.

 

 

Bij een andere oefening mocht ik een stuk geblinddoekt gaan mountainbiken. Klinkt erg eng, maar gelukkig had Sanne daar een vlak stuk voor gekozen waar ik wat marge aan de zijkanten had voor ik in de bossen lag.

De focus van de oefening heeft alles te maken met de controle kunnen loslaten en vertrouwen op anderen.

Bij de eerste ronde liep Sanne mee naast de fiets met aanwijzingen. Je bent erg snel geneigd om je focus dicht bij je te houden omdat je toch niks ziet, en vooruit kijken geen zin heeft.

Je merkt dat je daardoor wel veel instabieler bent en sneller van je fiets valt.

Als je je te veel focust op de kleine dingen die dichtbij zijn verlies je de controle om op de lange termijn te sturen.

Tijdens de tweede ronde bleef Sanne op 1 punt staan van waar ik startte en riep ze van daar uit of ik links of rechts moest bijsturen. Daardoor heb je toch steeds een soort referentiepunt om te bepalen waar je precies rijdt.

Door bewust je aandacht verder weg te hebben is het ook veel gemakkelijker om stabieler door te blijven rijden.

Die focus verder weg, op de lange termijn, helpt dus ook om de huidige situatie te stabiliseren en beter onder controle te houden.

Het stukje vertrouwen met een blinddoek kon ik goed laten gaan, er van uitgaande dat Sanne mij niet (bewust) tegen een boom zou laten rijden. Gelukkig was dat ook niet zo.

Na verschillende oefeningen, veel scherpe vragen en goede feedback reden we nog een stukje door de duinen en en pakten we nog wat heuveltjes, afdelingen en heerlijke stukken los zand. Tot de sessie alweer aan het eind was gekomen.

 

Hoe ik de dag heb ervaren

Gedurende de sessie ben ik me nog beter bewust geworden van waar ik op dit moment sta en wat ik verder wil. En ook de bevestiging dat er eigenlijk al heel veel naar mijn tevredenheid is en ik daar soms iets beter bij stil mag staan zonder direct meer te moeten willen.

Mooie woorden van Sanne die me, onder andere, zijn bijgebleven is dat iets nieuws niet moet gaan proberen, maar er juist mee moet gaan experimenteren. En dat je vanuit die experimenten ook kunt bijsturen naar wat je écht wilt. Bereidt je dus voor op een aantal experimenten van mij de komende tijd! 🙂

Naast de goede inzichten en handvatten die ze me heeft gegeven was het ook gewoon een gezellige sessie met een aanstekelijk positieve en vrolijke Sanne.

Mocht je twijfelen om een sessie te boeken met Sanne dan raad ik het je zeker aan om het gewoon te doen! Neem zelf ook even een kijkje op haar website, Facebook en Instagram.

 

Pin It on Pinterest

Share This