Het aftellen is begonnen. Nog 100 dagen!

Triathlon

Vanaf vandaag is het nog precies 100 dagen. 100 dagen tot het 8 september is. En op 8 september is de Challenge Almere triathlon. Daar ga ik voor de eerste keer een halve triathlon doen.

 

Vanaf dat moment ben ik dus onderdeel van de Challenge Family. Yes!

 

Voor de triatleten onder ons vast wel een bekende organisatie. Voor alle leken; dat is een halve Iron Man 😉

 

 

Voor degene die nog niet precies weten wat een halve triathlon precies is hier even een korte beschrijving. Daarbij meteen de routes zoals ik die bij de Challenge Almere zal gaan afleggen.

 

Je begint met het zwemmen van 1 ronde van 1,9km in het open water.

Daarna wissel je vanuit je wetsuit in je fietsschoenen en fiets je 90km. In Almere doen we ook één ronde, maar dan van 92,5km om weer terug te komen bij de wisselzone.

Als je dan van je fiets springt trek je je hardloopschoenen aan en sluit je het geheel nog even af met een halve marathon. Deze wordt in Almere gelopen in 3 rondes van iets meer van 7km.

Voor de supporters extra leuk om mij zo een aantal keer voorbij te kunnen zien strompelen voordat ik over de finish kom.

Die finishlijn halen moet me op dit moment vast al wel lukken. Al zal dat nog met veel pijn en moeite gaan. Maar natuurlijk ga ik niet alleen voor die finishlijn, en wil ik ook nog eens een leuke tijd neer gaan zetten.

 

Wat vind ik dan een goede doel tijd voor mijzelf?

 

Mijn doeltijd

Vorig jaar heb ik mijn eerste kwart triathlon gedaan in Anna Paulowna, daar deed ik 2:38 over. Op basis daarvan en in combinatie met wat rekenwerk met mijn geschatte snelheden heb ik mijn doel gezet op 5:30 uur. Dat is iets meer dan 2x de tijd van de kwart vorig jaar.

 

Een grove berekening die vaak genomen wordt om een indicatie te krijgen van de finish tijd is ruim 2x als de afstand ook verdubbeld. Dubbele afstanden daar ben je natuurlijk minimaal dubbel zoveel tijd aan kwijt, maar omdat je langere afstanden aflegt zal je snelheid wat terug zakken. Waardoor x2 niet helemaal de waarheid is en je die dus (heel) ruim moet nemen.

 

Om op basis van mijn verwachtte snelheden een inschatting van mijn doel te maken heb ik het volgende simpele spreadsheetje in elkaar gezet. Ik vul de afstand in en de verwachtte snelheid, dat wordt omgerekend naar de duur van het onderdeel. Daarbij vul ik een schatting in van de wissels en tel alles bij elkaar op voor een totale eindtijd.

 

Je kunt het natuurlijk ook gebruiken om vanuit je doel terug te rekenen naar welke snelheden je moet behalen. En daar dan je trainingen op baseren om naar die snelheden toe te werken.

 

 

Mijn doel is natuurlijk wel grotendeels afhankelijk van de omstandigheden tijdens de wedstrijd. Als het weer tegenzit, en dan vooral veel wind, gaat dat veel invloed hebben op het fiets onderdeel.

 

Met een beetje geluk en veel wind mee kan het een voordeel zijn. Maar als het vooral tegenwind is op de open vlaktes rondom Almere dan kan ik er zomaar een half uur langer over gaan doen.

 

Mijn trainingsplan heb ik al redelijk klaar voor de komende periode. De specifieke trainingen plan ik elke week in, zodat ik ze goed kan inpassen in de rest van onze agenda. Ook kan ik dan op die manier elke week beoordelen of ik mijn trainingen wat moet bijstellen om optimaal te blijven trainen.

 

 

De komende 100 dagen

Iedereen vind het geweldig dat ik de halve triathlon als doel heb gesteld. Naja niet iedereen, maar veel mensen die mij kennen wel. En ik hou mezelf maar voor dat iedereen het leuk vind, toch weer een beetje extra motivatie. 😉

 

Om iedereen mee te nemen in mijn voortgang en wat ik er voor doe om het te halen ga ik de komende 100 dagen jullie proberen zo goed mogelijk op de hoogte te houden.

 

Dat betekent regelmatig een blog waarin ik meer informatie geef over mijzelf, mijn trainingen en waarom ik het op een bepaalde manier aan pak. Van de tussenliggende wedstrijden die ik doe zal ik een verslag delen en welke leerpunten ik daar uit haal voor mijzelf.

 

Aangezien ik nog een redelijke beginnende triatleet ben zullen er vast meer ervaren triatleten zijn die mij van opbouwende kritiek kunnen voorzien. Daar hoop ik mijn aanpak ook weer mee te kunnen verbeteren.

 

Naast mijn blog kun je mij ook volgen op Instagram waar ik mijn trainingen zoveel mogelijk deel.

Natuurlijk ben ik ook te vinden op dé social media voor de sporter; Strava.

De nadelen van trainen voor een triathlon

Naast dat veel mensen het een mooi doel voor mij vinden, zitten er natuurlijk ook wat mindere kanten aan dat ik veel tijd besteed aan het trainen voor de triathlon.

 

Met name heeft Maria, mijn vrouw, daar het meeste ongemak van, omdat ik soms (regelmatig) moet (wil) trainen. Op die momenten ben ik er dan even niet voor haar, of om voor Jens, ons 7,5 maanden oude zoontje, te zorgen.

 

Om hier zo flexibel mogelijk in te zijn ben ik mijn eigen coach zodat ik zelf kan inplannen wanneer ik train en wat voor training ik doe. En dat zo goed mogelijk kan afstemmen op de rest van ons leven eromheen, zodat zij zo zo min mogelijk last van hebben.

 

Gelukkig staat ze wel volledig achter me en support me zo goed mogelijk om er voor te gaan. Zonder haar steun zou ik het zeker nooit voor elkaar krijgen.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This