Boek Review van ‘Als Gezond Verstand Koning Was’ van Dennis Storm

Mindset, Vegan

Een boek review; die heb ik nog niet eerder geschreven, maar het nieuwe boek Als Gezond Verstand Koning Was van Dennis Storm heeft voor elkaar gekregen. Simpelweg omdat het me verder wakker heeft geschud dat er verandering nodig is.

Op welke manieren ik daar aan bij kan dragen? Geen idee, maar door te delen hoe ik het boek heb ervaren hoop ik jou te inspireren om het boek ook te gaan lezen. Of om ook nog eens na te gaan denken over de Groene Revolutie zoals Dennis het noemt.

En belangrijker wat jij daarin kunt doen om de wereld een beetje mooier te maken.

 

Het boek Als Gezond Verstand Koning Was van Dennis Storm opent met deze prachtige quote van David Attenborough.

Sinds oktober 2017 ben ik zelf vader geworden en denk ik steeds vaker na over wat wij achter gaan laten aan onze kinderen. Natuurlijk vanuit onze opvoeding en in ons privéleven, maar ook hoe de wereld er uit zal zien tegen de tijd dat zij ouder zijn.

Op de een of andere manier is het zonder zelf kinderen te hebben een stuk lastiger om daar echt bewust van te zijn. De quote van David Attenborough slaat wat my betreft dan ook de spreekwoordelijke spijker op zijn kop.

Hoe kun je later tegen je eigen (klein)kinderen vertellen dat je altijd geweten hebt dat we de wereld kapot aan het maken waren, zonder dat je daar iets aan hebt proberen te doen?

Of erger nog, dat je daar zo hard aan mee hebt geholpen door de manier van leven terwijl je wist dat het zulke gevolgen zou hebben.

 

Kort Maar Vooral Krachtig

Het boek Als Gezond Verstand Koning Was is ‘slechts’ 128 pagina’s lang. Nou kun je denken dat het dan niet veel voor kan stellen, maar niets is minder waar. Dennis heeft een unieke manier gevonden om in die 128 pagina’s een heldere, en vaak confronterende, boodschap over te brengen.

Zoals hij in zijn eerste boek “Weg Ermee” al beschreef is perfectie de vijand van goed.

Weg Ermee - Dennis Storm

Bij het schrijven van dat boek kwam Dennis er achter dat er steeds meer informatie te vinden was die hij wilde opnemen maar dat daardoor het boek nooit af zou komen. Hij maakte de keuze om de minimalistische filosofie ook op het boek zelf toe te passen.

Dennis noemt het zelf:  “Niet perfect, in een uurtje of twee uitgelezen en ongetwijfeld hier en daar een speld tussen te krijgen.”  Dit geldt ook voor zijn nieuwe boek Als Gezond Verstand Koning Was. Al twijfel ik hoeveel spelden er dit keer tussen te krijgen zijn.

Na het lezen van Weg Ermee heb ik direct deze opvolger besteld. Ook al was het toen nog niet gepubliceerd, maar zo wist ik dat ik het zou krijgen zodra het beschikbaar zou komen. Toen ik het boek op 4 juni 2020 binnen kreeg heb ik het, terwijl onze jongens hun middagslaapje deden, in minder dan 2 uur tijd uitgelezen.

Net zoals Weg Ermee leest dit boek ook heerlijk gemakkelijk weg.

Ondanks dat ik het in minder dan 2 uur uit had heeft het me weer goed wakker geschud en aan het denken gezet.

 

Het Is Nu Eenmaal Zo

Wat Dennis goed voor elkaar heeft in het boek is dat hij niet probeert te vertellen wat jij en ik moeten doen. Hij benadrukt dat we juist ons gezond verstand moeten gaan gebruiken. Als je bij veel (onbewuste) keuzes een moment neemt om met je gezonde verstand na te denken dan kom je vaak al tot de conclusie wat de betere keuze is.

Waar ik het volledig mee eens ben is dat voor veel mensen gemakszucht bovenaan staat. Niet willen nadenken over wat we doen, en wat de gevolgen daarvan zijn. Want als je echt gaat nadenken over waar je mee bezig bent, dan wordt je je bewust van wat de gevolgen zijn.

En als je weet wat de gevolgen zijn dan voel je dat je verantwoordelijkheid moet nemen om wél de juiste keuze te maken.

“The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.” – Edmund Burke

Gemakzucht helpt erbij om niet die keuze te hoeven maken. Niet nadenken is, geen verantwoordelijkheid hoeven nemen. De gevolgen zijn voor jou vaak niet direct zichtbaar en daarom kun je je gemakkelijk verschuilen achter (zoals Dennis het noemt) ‘het is nu eenmaal zo’.

Lekkere uitspraak is dat, het is nu eenmaal zo. Vooral als je geen zin hebt in verandering – ook al is die beter voor jezelf, je familie en de aarde waarop wij leven. <…> Maar onrecht op en jegens onze aarde wegwuiven met ‘het is nu eenmaal zo’… Slappe hap.

 

Als Gezond Verstand Koning Was

De huidige koning van de wereld zijn de grote bedrijven die zich sinds de industriële revolutie zonder genade focussen op het verdienen van meer geld. In plaats van de wereld te laten regeren door een koning die de verkeerde motieven heeft zou het geregeerd moeten worden door ons collectieve gezonde verstand.

“Niets en niemand is perfect. De schoonheid hiervan is dat er altijd ruimte is voor vooruitgang is en ook zal blijven.”

Sinds Dennis gedeeld heeft hoe zij als gezin op Bali leven krijgt hij ook regelmatig commentaar dat hij het niet goed, of goed genoeg doet. Bijvoorbeeld dat hij geen rekening houdt met zijn kinderen, het makkelijk minimalistisch leven is op het goedkopere Bali, en dat hij eindelijk kan proberen al zijn vliegreisjes te compenseren die hij gemaakt heeft als presentator van 3 Op Reis.

Dennis is zich bewust dat er altijd dingen te vinden zijn die nóg beter kunnen. En dat ook hij niet op alle vlakken altijd de beste keuzes maakt. Maar hij, en een steeds groter groeiende groep, is zich wel bewust van wat hij wél doet. Hij spreekt zich uit voor het goede en focust zich niet op de negativiteit over wat er allemaal nog verkeerd gaat.

“Individueel maken we allemaal weleens fouten. Kleine en grote en vaker dan ons lief is. en zelfs wanneer we ons gezond verstand gebruiken of vanuit de beste intentie handelen, kunnen we het weleens mis hebben. Maar de liefde die we allemaal wel ergens voelen voor het groen en diepblauwe op aarde kunnen we bundelen en gebruiken middels een collectief gezond verstand.”

 

Een Beter Milieu Begint Wel Degelijk Bij Jezelf

De oplossing ligt niet bij ons als individu, maar bij ons als samenleving. Collectief moet er verandering komen om de Groene Revolutie van de grond te krijgen. De verandering van de samenleving moet echter wel van de grond komen door individuën die hun gezond verstand gaan gebruiken en bewust de juiste keuzes gaan maken.

Een beter milieu begint wel degelijk bij jezelf.

Zie ieder individu als een zandkorreltje op een grote weegschaal, waarbij alles aan een kant ligt. De weegschaal is volledig uit balans naar het negatieve, zoals de maatschappij zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft. Als je dan korreltje voor korreltje begint te verplaatsen naar de andere kant lijkt het zinloos werk, omdat er niks veranderd.

Totdat je op het punt kunt dat de andere kant ineens in evenwicht begint te komen omdat het collectief verschuifd. Zodra een kleine meerderheid zich verplaatst heeft zal de weegschaal volledig omslaan en is de Groene Revolutie van de grond gekomen.

“Je gezond verstand gebruiken is het antwoord op veel van de vragen die er rondzingen met betrekking ot het minmalistische gedachtegoed. En net als het minimalisme staat het gezond verstand altijd aan de kant van Moeder Aarde.  Het gaat niet om ons, het gaat om de juiste keuzes maken en de groene koers varen.”

 

Dennis Storm op Bali

Op 17 mei kwam ik een nieuwsbericht tegen op rtlnieuws.nl over Dennis Storm, met de titel: “Dennis Storm leeft minimalistisch op Bali: ‘Weinig geld en succes, maar een bewuster leven’.

Niet dat ik een enorme fan van Dennis ben, of vooral was. Want sinds het lezen van zijn boeken is de liefde voor hem zeker gegroeid. Grotendeels omdat ik stiekem best veel van mijzelf herken in zijn denkwijze.

Ook het minimalisme is niet iets waar ik bewust naar leef of mee bezig ben, maar het trok me genoeg aan om het artikel toch even te lezen. In het interview met Dennis verteld hij waarom zij de keuze gemaakt hebben om minimalistischer te leven en naar Bali te verhuizen.

Hij geeft aan dat het ook niet één moment is waarop zijn volledige leven veranderde. Maar dat het een geleidelijk proces van jaren is geweest. Het begint met bewustwording over waar je mee bezig bent en na denken of dat ook de juiste dingen zijn waar je mee bezig wilt zijn.

 

De Essentie van het Leven

Begin te denken vanuit waar jij je tijd en aandacht aan wilt besteden en bouw daar je leven om heen. Denk na over hoe je terug kunt gaan naar de essentie van het leven. En daar is niet één juist antwoord op, maar dat verschilt van persoon tot persoon.

“Op materieel niveau gaat het in ieder geval om overbodig consumeren tegen te gaan, individueel en collectief. Op immaterieel niveau gaat het over daadwerkelijk kiezen voor liefde, vriendschap, gezondheid en proberen rond te komen met het doen van werk waar je hart ligt.”

Waar het nieuwe boek, Als Gezond Verstand Koning Is, vooral over gaat, is dat dit hét decennium van de waarheid is. “We moeten nu groener gaan leven, de klimaatproblematiek serieus nemen. We moeten beseffen dat de consequenties van het nalaten van verandering niet acceptabel zijn.”

“We zullen nooit perfect zijn. Dat neemt niet weg dat we ontzettend ons best kunnen doen om in ieder geval zo goed mogelijk te worden. We zullen, wat we ook doen, de aarde altijd schade toedoen. Windmolens zijn tenslotte ook niet van gras. Het probleem is nu dat de balans scheef is. We brengen té veel schade toe, en dat moet minder. Veel minder.”

Dennis Storm - Als Gezond Verstand Koning Was

 

Documentaire Terra

Zoals eerder beschreven hebben wij thuis uit een zelfde overtuiging een aantal jaar geleden te keuze gemaakt om veganistisch te gaan eten.

In die blog benoem ik een aantal documentaires en boeken die ons geleid hebben om die keuze te maken.

Het boek Als Gezond Verstand Koning Was komt zeker in de lijst te staan van eye-openers.

En door Dennis ben ik ook achter de documentaire Terra gekomen. Die kenden wij nog niet en staat nu op onze lijst om binnenkort te gaan kijken.

Helaas is de documentaire niet langer op Netflix te bekijken, maar de hele versie staat wel op YouTube.

Bekijk hier alvast de trailer:

 

What’s next?

Als je na het lezen van dit blog nog niet overtuigd bent dat dit boek een must-read is, dan is dat een extra reden om het juist wél te bestellen.

Neem 2 uur de tijd uit je drukke agenda om het boek Als Gezond Verstand Koning Was van Dennis Storm te lezen en je aan het denken te zetten.

Wordt je bewust van waar we met zijn allen mee bezig zijn en, belangrijker nog, over wat we kunnen doen om de wereld weer een beetje mooier te maken.

“Waar het uiteindelijk om gaat is dat ieder voor zich moet bedenken aan welke kant hij staat. Er komt een dag dat mijn kleinkinderen – als mij die gegund zijn – op school een geschiedenisboek over deze tijd onder ogen krijgen. Beschaamd moet ik dan toegeven dat het allemaal, hoe ongelofelijk het tegen die tijd ook mag klinken, de waarheid is en dat ook ik, soms onwetend en soms met mijn volle verstand, helaas daaraan heb bijgedragen. Maar ik kan ze ook vol trots vertellen dat de mensen in het decennium van de waarheid massaal hn ware aard lieten zien door op te staan, en dat alles wat uiteindelijk ten goede is veranderd, voortkwam uit die schitterende revolutie” – Dennis Storm

 

Pin It on Pinterest

Share This