Waarom ik overstap op de sportvoeding van NutriD

Triathlon, Unsponsored

Voor duursporters is voeding altijd een belangrijk onderdeel om aandacht aan te besteden. Zodra je langere trainingen en wedstrijden hebt zul je tussentijds moeten drinken en eten om genoeg energie te behouden.

Vrijwel iedere duursporter is wel bekend met de hongerklop of de man met de hamer. Het moment dat je geen energie meer in je lichaam hebt en al je kracht verdwenen lijkt te zijn.

Je kunt dan net zo goed stoppen, want echt vooruit kom je niet meer.

De afgelopen jaren heb ik vooral producten van Science in Sport gebruikt. Toen ik voor 2012 nog veel fietste nam ik het mee op de lange (100km+) tochten die ik maakte.

En sinds ik in 2017 weer ben gaan trainen en begonnen ben met triathlons ben ik vanuit routine verder gegaan met hun producten en altijd naar tevredenheid.

Het verhaal waarom ik tussen 2012 en 2017 eigenlijk niet meer gesport heb komt ook nog een keer hier online.

Toen we thuis zijn overgestapt naar veganistisch eten heb ik de producten van Science in Sport daarop gecontroleerd.

Veel producten zijn volledig vrij van dierlijke ingrediënten en passen dus perfect in een veganistische eet stijl. Ook leveren ze producten waar wel dierlijke producten in zitten, maar dat is een kwestie van een keer uitzoeken zodat je weet welke wel en welke niet voldoen.

Op hun website vond ik toen dit handige overzicht zodat je in één keer kunt zien welke producten passen in welke dieet.

Ik heb al die jaren goed kunnen trainen op Science in Sport. Zelf heb ik nooit moeite gehad met eten tijdens trainen, en hun producten vallen bij mij ook altijd goed.

Waarom heb ik dan toch besloten om over te stappen naar een ander merk sportvoeding.

 

 

Voedingsplan voor Almere

Vooral omdat ik in de voorbereiding voor Almere me meer ben gaan verdiepen in het voedingsplan voor die dag.

Vanuit de website van Challenge Almere kwam ik terecht bij Core Nutrition Planning. Je kunt daar een volledige planning laten maken voor jouw wedstrijd.

Je registreert wat persoonlijke informatie, welke wedstrijd je doet, hoe je jouw voeding wilt opbouwen en welke producten je wilt gebruiken.

Dat resulteert dan in een perfecte planning wanneer je wat moet innemen.

Ze houden zelfs rekening met de verzorgingsposten van de wedstrijd zodat je dat niet zelf hoeft uit te zoeken. Natuurlijk alleen als je de producten die worden aangeboden ook hebt geselecteerd om te gebruiken.

Bij de Challenge Almere wordt High5 aangeboden, waar ik zelf geen ervaring heb en dus zou ik dat vooraf moeten gaan trainen om te ondervinden of mijn lichaam daar ook goed op gaat. Zie update 10-08-2018 onderaan.

Of moet ik dan toch alles zelf maar meenemen zodat ik in ieder geval dingen gebruik die ik ken en waarvan ik weet dat mijn lichaam er goed op reageert?

In de gemaakte planning kun je zelf nog schuiven met inname momenten, of producten wijzigen als je het voorstel niet helemaal goed vindt passen.

Aan het eind zie je hoeveel gelletjes en bidons je zelf nog mee moet nemen naast wat je kunt ophalen bij de verschillende posten.

Al snel resulteert dat in een complexe planning waar je tijdens de wedstrijd nog aan moet denken. Continue blijven eten en drinken, en continue nadenken wat je nu moet pakken.

Een ideale oplossing daarvoor is dat uitprinten in een klein overzichtje en die op je stuur plakken zodat je het tussendoor kunt opzoeken. Bij Core Nutrition Planning krijg je dat er wel netjes bij.

Natuurlijk is dat geen probleem en zal dat zeker lukken. Tijdens lange trainingen lukt het ook om dat goed bij te houden, tijdens een wedstrijd zal dat niet anders zijn.

Maar het moet toch makkelijker dan dit kunnen?

 

NutriD

Een tijd geleden is een vriendin van ons naar Mallorca geweest voor een trainingsvakantie met Eric van der Linden. Daarna vertelde ze al over de sportvoeding van NutriD waarbij je alles op basis van dranken binnen krijgt.

Op dat moment was ik er nog niet zo mee bezig en heb er toen ook niet verder naar gekeken.

Maar afgelopen weekend won Els Visser de Iron Man in Maastricht volledig op NutriD voeding. En die dag sprak ik die vriendin weer in Maastricht en ze benoemde nog een keer NutriD en dat ik er toch maar eens naar moest kijken.

De dag erna ben ik naar hun site gegaan om wat meer informatie te zoeken over hun filosofie en wat voor producten ze bieden.

De ingrediënten heb ik allemaal even opgezocht om uit te zoeken of ze dierlijke producten bevatten. We eten flexibel veganistisch, maar als ik een nieuw product wil proberen dan is dat wel iets wat ik in de gaten hou.

Tot mijn grote verbazing zijn er veel producten volledig vrij daar van, of te krijgen in een variant zonder dierlijke producten.

Waarom verbazing? Omdat in veel standaard sportvoeding vaak wel dierlijke producten zitten verwerkt.

De meeste leveranciers van veganistisch verantwoordde producten daar ook wel mee adverteren. Bij NutriD is dat dus niet het geval, zij leveren topproducten onder de radar.

Het idee om tijdens de 5,5 (of 6) uur van de halve triathlon mijn hele voeding door middel van drank binnen te kunnen krijgen maakt het extra aantrekkelijk.

Een gemakkelijk te volgen schema wanneer ik wat moet drinken. Geen afwisseling met gels/energierepen of andere producten.

 

Persoonlijk advies van Eric

Op de website van NutriD kun je een persoonlijk advies aanvragen voor het gebruik van hun producten. Daarbij geef je wat persoonlijke informatie en korte toelichting over je trainingen en wedstrijden.

Zelf heb ik als aanvullende opmerkingen nog veel meer informatie gegeven over mijn standaard trainingsschema en mijn doel voor Almere.

Een dag later ontving ik een mail van Eric van der Linden met een persoonlijke advies over hoe ik de NutriD producten zou moeten gebruiken tijdens de halve triathlon in Almere en tijdens/na mijn trainingen.

Na een paar mailtjes heen en weer om nog wat meer verduidelijking te vragen heb ik besloten om de overstap te maken en heb ik besteld wat Eric heeft geadviseerd.

Kort samengevat het advies dat ik kreeg. Het is dus geen algemeen advies dat voor iedereen geldt en zomaar over te nemen is:

Tijdens de 90km fietsen drink je elke 30min 100ml kerosine en dit spoel je direct weg/na met water vanuit andere bidon. Tussen de intervaltijden kun je gewoon extra water drinken naar behoefte. Bij warm weer meer en bij koel weer minder..Verder NIETS eten en geen gels en geen andere dranken. Tijdens hardlopen neem je 250ml kerosine mee en na 5-10-15km neem je 1/3 van de inhoud en spoelt weg met water vanaf een verzorgingspost.

Wil jij ook een persoonlijk advies krijgen van Eric over het gebruik van zijn producten, vraag dat dan via de website van NutriD aan: Persoonlijk advies.

Eén bidon met NutriD voor op de fiets en één kleine flexibele voor tijdens het lopen. Verder tussendoor alleen water drinken.

Dit maakt het ook een stuk gemakkelijker om alles mee te nemen op de fiets. Ik hoeft geen fietstassen mee met gelletjes. En bij de bevoorradingsposten niet zoeken en proberen de juiste producten te pakken.

Alleen wat nieuwe bidons water aanpakken en het verder vooral niet te moeilijk maken.

Of het lastig is om tijdens een halve je voedingsplan in de gaten te houden? Geen idee, dit wordt mijn eerste keer.

Maar hoe gemakkelijker ik het mezelf kan maken hoe beter. Dus het versimpelen van het eten en drinken geeft mij wel een stuk extra rust omdat ik me daar niet zo mee bezig hoef te houden.

Dan kan ik me beter focussen op overleven en het halen van de finish.

 

Update 10-08-2018:

Gisteren deze blog gepubliceerd en vandaag zie ik het volgende bericht voorbij komen op Facebook: Nieuwe nutrition partner voor Challenge Almere-Amsterdam.

“Goed nieuws” wordt het nog genoemd in het artikel.

Maar de eerste gedachte die in me op komt: blij dat ik niet ben overgestapt naar High5 tijdens mijn trainingen omdat ik gebruik wilde maken van de verzorgingsposten in Almere.

Het lijkt me dus verschrikkelijk vervelend als je als triatleet een overstap gemaakt hebt om je lichaam te laten wennen aan een product van jouw wedstrijd. En dat je dan 4 weken vooraf te horen krijgt dat zij besloten hebben om een andere sponsor te kiezen.

Of je de laatste weken even nog een keer overstapt om opnieuw te wennen. Dan nog maar hopen dat je niet direct een hele jaar voorraad hebt ingeslagen aan producten die je nu misschien niet meer gaat gebruiken.

Nóg een reden waarom ik nu al blij ben met mijn overstap naar NutriD. Géén afhankelijkheid van de organisatie.

Of de overstap goed bevalt en ik Almere daarmee heb kunnen finishen? Dat kun je hier lezen na 8 september. Aan de andere kant, als zo veel toppers er super op kunnen presteren moet het voor mij ook wel werken toch.

 

Welke sportvoeding gebruik jij tijdens je trainingen en wedstrijden?

 

Pin It on Pinterest

Share This