Mijn ervaring met de Loopanalyse bij TriPro Hilversum

Triathlon, Unsponsored

Een paar maanden geleden mocht ik weer nieuwe hardloopschoenen gaan uitzoeken van mijzelf.

De vorige keer ben ik daarvoor naar de Run2Day gegaan. Daar wordt een “loopanalyse” gedaan door een kort filmpje te maken van je terwijl je loopt.

Op basis daarvan wordt gekeken hoe je je voeten neerzet, en wat voor schoenen zouden passen. Als gevolg van die beperkte analyse kwam ik destijds uit op New Balance schoenen.

Al snel liep ik blaren op mijn voeten en ben ik terug gegaan naar de winkel.

De oplossing die toen geboden werd was het kopen van extra inlegzooltjes om het probleem te verhelpen. Daar liep ik gelukkig geen blaren meer mee, maar echt perfect is het nooit geweest.

Toen ik weer op zoek mocht naar nieuwe schoenen besloot ik eerst een goede loopanalyse te willen laten doen.

Bij goede service heb je aan mij een klant voor het leven, maar bij slechte service ben ik heel moeilijk weer terug te winnen.

 

De moeite waard om naar TriPro te reizen?

Al snel kwam ik terecht bij TriPro in Hilversum. Zij maken gebruik van een 3D Analyse systeem van MotionMetrix.

Bij TRIPRO maken wij daarom gebruik van een 3D analyse systeem dat een complete scan weergeeft van het lichaam tijdens de loopbeweging.

De speciale software in combinatie met de dubbele camera’s zien alle bewegingen tegelijkertijd. Dus het systeem ziet bijv. de landingsvorm zoals bijv. een haklanding of een mid- voorvoetlanding, wat het bekken tijdens het hardlopen doet, het grondcontact, de lichaamshouding naar voren en nog veel meer factoren die bij het hardlopen van invloed zijn.

De software is inmiddels zo ‘intelligent’ dat berekent kan worden waar de belasting op het lichaam het zwaarst is, wat de meest blessure gevoelige plaatsen zijn. We kunnen zien waar er verbeterpunten liggen en in combinatie met welke hardloopschoenen je hierin het beste resultaat kunt behalen.

 

Na kort contact met Jeroen van Geelen te hebben via Messenger krijg ik snel al complete informatie over de mogelijke analyses op basis waarvan ik een goede keuze kan maken.

De basis analyse van € 25 en bij aanschaf van schoenen is deze gratis. De duur hiervan is ongeveer 30 minuten. En we hebben de uitgebreide ‘extended’ versie en die kost € 50 maar bij aanschaf van schoenen € 25.

De uitgebreide analyse is bedoeld voor lopers die regelmatig last hebben van blessures of terugkerende klachten die vaak aan dezelfde kant van het lichaam zitten of nog vervelender precies dezelfde klacht die terugkeert. Binnen deze analyse kunnen wij dan de verschillen tussen links en rechts in het looppatroon ‘ontleden’ en kijken waar het ‘misgaat’.

Of gewoon bedoeld voor de loper die geïnteresseerd is hoe zijn/haar lichaam functioneert tijdens het lopen en waar er eventueel verbeter punten liggen. De duur hiervan is ongeveer 60 minuten.

Bij de uitgebreide analyse zelf wordt afhankelijk van het type loper en de snelheid waarmee getraind wordt / wedstrijden worden gelopen op verschillende snelheden uitgevoerd. Bij de basis analyse pakken we de gemiddelde trainingssnelheid.

 

Let’s go for it

Hilversum ligt voor mij niet naast de deur, maar met het oog op de halve triathlon leek het me wel de moeite waard om daarheen te gaan.

Ik had nog nooit langer dan 11 kilometer hardgelopen en was bezig met schema voor mijn eerste halve marathon.

Goede nieuwe schoenen, en een goede analyse leken mij dus zeker hun geld waard.

Bij binnenkomst in Hilversum beginnen we met een korte kennismaking en introductie. Pim is vandaag de medewerker die mij gaat helpen.

Ik vertel over mijn huidige ervaring en trainingen, mijn doelen voor dit jaar. Uiteindelijk de halve triathlon in Almere, en het eerdere doel om mijn eerste halve marathon te lopen.

Kort bespreek ik ook mijn enkelblessure van een aantal jaar geleden omdat die nog steeds wat beperkingen in mijn gewricht geeft. En met name invloed heeft tijdens het hardlopen.

Na de kennismaking kleed ik mij om en neem plaats ik op de lopende band met mijn huidige hardloopschoenen aan.

Daar loop ik een korte tijd waarbij er van verschillende kanten gefilmd wordt en direct metingen plaatsvinden waarbij je zien krijgt hoe je loopt.

Als gevolg van die metingen krijg ik ook meteen tips hoe ik mijn looptechniek kan verbeteren. Helemaal mooi meegenomen naast een goed paar nieuwe schoenen.

 

Mijn analyse

Zoals het hoort kreeg ik achteraf ook het filmpje van de loopanalyse en wat screenshots toegestuurd zodat ik die informatie zelf nog terug kan kijken.

In de mail wordt ook nog even kort de tips voor mijn looptechniek gemeld:

Probeer de swing van het onderbeen naar achter hoger te maken. Dit gaat makkelijker als je op dagelijkse basis en 2-3 minuten per kant de hip flexoren rekt. Als gevolg worden de Contact Time, Forward Lean, Footstrike Position en Braking Force minder.

 

 

 

 

 

Alle opties uit het magazijn

Op basis van die gegevens en wat ik zelf verteld heb worden er 4 verschillende opties uit het magazijn gepakt.

Ik doe ze een voor een aan en loop daar eerst een stukje op door de winkel zelf om een eerste indruk te krijgen.

Daarna loop ik met de schoenen die in eerste instantie goed aanvoelen opnieuw een stukje op de lopende band en wordt dezelfde analyse gedaan.

Tijdens het lopen let ik natuurlijk meteen op de tips voor mijn looptechniek. En we zien al meteen resultaat dat de metingen er netter uit zien als ik er bewuste focus op heb.

Goed om te weten en mee te nemen in mijn trainingen dus.

 

361 Meraki’s

Een van de schoenen die worden voorgesteld zijn 361 Meraki’s. Van het merk heb ik nog nooit gehoord.

Al ligt dat blijkbaar meer aan mij aangezien het een van de grootste merken in China is en sponsor was van de 2016 Olympische Spelen.

Er wordt ook een onderbouwing gegeven waarom deze schoenen waarschijnlijk goed bij mij passen. En daar hou ik van. Niet alleen iets aandragen, maar ook toelichten waarom de keuze gemaakt is.

Onder andere doordat er een carbon plaat in de zool zit die zorgt voor meer stevigheid. Dat zal zorgen dat ik minder beweging van mijn voet in mijn schoen krijg en de kans op blaren dus ook aanzienlijk verklein.

Daarnaast heeft deze schoen een kleinere drop tussen de voor- en achterzool dan mijn huidige schoenen waardoor mijn voetlanding ook zal verbeteren.

 

 

De keuze is gemaakt

Na een aantal korte sessie op verschillende schoenen kom ik uiteindelijk tot de conclusie dat de 361 Meraki’s het fijnste aanvoelen.
Nog even afrekenen en dan op naar huis.

Ik krijg nog het advies mee om niet direct te lange trainingen op mijn nieuwe schoenen te doen zodat ik kan wennen aan het verschil in lopen.

Ik kan het natuurlijk niet laten om de dag er na meteen even een rondje te proberen. Helaas is inhouden niet mijn sterkste kant en loop ik meteen ruim 10 kilometer op mijn nieuwe schoenen.

Zonder problemen. Geen last van blaren of wrijving in mijn schoenen. Ze lopen heerlijk comfortabel.

In de afgelopen 4 maanden alweer ruim 500 kilometer op gelopen naar volle tevredenheid. Nog even volhouden en dan weer op zoek naar een volgend paar schoenen, maar eerst even langs TriPro voor een nieuwe analyse!

361 heeft er een erg tevreden klant bij, en ook TriPro kan op een vervolg bezoek rekenen als ik weer op zoek ga naar nieuwe hardloopschoenen.

 

Pin It on Pinterest

Share This