Waarom een halve triathlon?

Mindset, Triathlon

Een van mijn belangrijkste doelen voor dit jaar is het doen van de halve triathlon in Almere. Nou vragen veel mensen zich af waarom ik dat überhaupt zou willen. Zeker als ze horen wat ik er voor doe qua trainingsuren in combinatie met de rest van mijn tijd.

Waarom is het voor mij zo belangrijk om straks over die finishlijn te komen? En waarom stel ik mijzelf dan ook nog een tijdsdoel van 5,5 uur om dat te doen?

Ik wil jullie hierbij wat meer inzicht geven in waarom ik het zo belangrijk vindt om dit te doen. En dat die finishlijn eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is.

Natuurlijk is het een prestatie om überhaupt de finishlijn te kunnen halen. Het zal me (hopelijk/waarschijnlijk) niet meer dan 5,5 uur gaan kosten om van start tot finish te komen. Die doeltijd stel ik vooraf misschien nog wel wat bij gedurende de komende periode als ik merk dat mijn trainingen beter (of een stuk minder goed) gaan.

Een doel moet realistisch zijn, maar zeker ook uitdagend genoeg om je genoeg motivatie te geven.

Een halve triathlon volbrengen dus. wat moet ik daar allemaal voor doen. En waarom heb ik dat er allemaal voor over om dat te doen.

Om al de uren die ik nodig ga hebben achter elkaar intensief te kunnen sporten zal ik veel en regelmatig moeten trainen.

Je lichaam moet zich aanpassen aan een dergelijke inspanning. Je spieren moet sterker worden, je moet de techniek leren om te kunnen zwemmen/fietsen en hardlopen.

Het enige punt is, is dat die finishlijn in Almere voor mij helemaal niet het hoofddoel is. Ook om dat te gaan doen binnen de 5,5 uur vind ik niet het belangrijkste. En toch ben ik bereid om de afgelopen en komende periode daar veel tijd in te steken.

Wat is, of zijn, dan wel de echte redenen voor mij om te willen trainen voor een halve triathlon?

 

Echte doelen

De meeste doelen die we onszelf stellen zijn groter dan ze in eerste instantie lijken.

Iemand die nooit sport wil helemaal niet 5 kilometer achter elkaar kunnen hardlopen, maar wel fit genoeg zijn om dat te kunnen doen.
De meeste mensen willen geen kilo’s afvallen, maar wel zich wel gezonder en zelfverzekerder voelen door bewuster voor zichzelf te zorgen.

Een doel stel je vaak niet alleen om dat doel te behalen, maar grotendeels voor wat je moet bereiken om daar te komen. Of voor wie je moet zijn om dat te behalen.

Ik wil helemaal geen een halve triathlon doen, maar ik wil wel iemand worden die een halve triathlon kan doen.

En als ik zo iemand dan toch ben geworden laten we dat dan meteen even testen door het ook maar te gaan doen. 😉

Om iets te doen wat je nog niet eerder hebt gedaan, zul je dingen moeten gaan doen die je normaal ook niet doet.

Als ik mijn eerste halve triathlon wil finishen zal ik mijn lichaam voor een dergelijke belasting moeten gaan trainen.

Tot dit jaar was bijvoorbeeld de langste afstand die ik ooit had hardgelopen ruim 11 kilometer. Daarmee red ik het niet eens om een halve marathon te lopen.

Aangezien dat slechts het laatste onderdeel is kom ik met zulke trainingen natuurlijk nooit aan bij de finish in Almere. Ik zal dus anders/meer moeten trainen om mijn uiteindelijke doel te kunnen bereiken.

 

Wat levert het mij op

Wat voor iemand moet je dan eigenlijk worden om een halve triathlon in 5,5 uur te finishen? IOp welke vlakken moet ik de komende tijd groeien om in september de finish te kunnen halen.

In ieder geval iemand die 1,9 kilometer in het open water kan zwemmen, die 90 kilometer op een race/traithlon fiets kan rijden en een halve marathon kan hardlopen. Maar ook iemand die al die sporten met elkaar kan combineren tot een triathlon.

En iemand die tijdens het sporten zijn voeding weet te controleren om voldoende energie binnen te krijgen, maar zorgt dat hij daar onderweg geen last van krijgt.

Maar ik groei er op meer vlakken van dan alleen maar op sport gebied, en dat zijn juist de belangrijkste redenen om dit te willen doen.

Dus ik moet ook iemand zijn die durft te dromen en er alles aan zal doen om die droom ook waar te maken.

Iemand die keuzes in zijn dagelijks leven maakt die niet altijd even gemakkelijk zullen zijn. Maar het wel de keuzes zijn die je dichterbij je doel brengen, ook al lijken ze op de korte termijn misschien niet altijd even leuk lijken te zijn.

De prioriteit is echter het behalen van je doel. En dat betekent volle focus en overtuiging dat je het kan halen. Discipline om er voor te gaan en niet op te geven als het even tegen zit.

Ik moet iemand zijn die wil groeien in het leven en zijn comfort zone wil oprekken tot hoe ver hij kan gaan. Als ik niet gefocust ben op beter worden dan zal ik nooit verder kunnen zwemmen, of sneller kunnen fietsen.

Om te groeien tot zo’n iemand is het belangrijk om je einddoel voor ogen te houden en van daar uit terug te werken naar welke stappen je nu moet nemen daar te komen. Reverse engineering vanuit je einddoel en tussenstappen bepalen die je helpen om verder te komen.

Iemand die bewust leeft qua eten en drinken. Één van de redenen waarom wij sinds vorig jaar ook veganistisch zijn gaan eten. Als je je meer verdiept in wat voeding met je doet kom je al snel achter nadelen van dierlijke producten.

Het trainen voor de triathlon leert mij ook om mentaal veel sterker te worden. Als je uren achter elkaar aan het trainen of racen bent zul je jezelf er mentaal ook doorheen moeten trekken.

Ik leer om beter om te gaan met mijn tijd en die effectiever te managen. Zeker in combinatie met ons 8 maanden oude zoontje is het vaak een uitdaging om mijn trainingen in te plannen.

Daarnaast word ik, hoe langer ik mijn trainingsschema vol hou, er ook zelfverzekerder door. Omdat je weet dat je, ondanks alle tegenslagen, wél kunt doorzetten en volhouden om aan jouw doel te werken.

En als laatste hoop ik door dit te volbrengen ook een inspiratie voor anderen te kunnen zijn. Anderen die ook dromen en doelen hebben maar er nog niet aan toe zijn om er voor te gaan.

Als mensen mijn reis naar de halve triathlon volgen en zien dat ik het voor elkaar krijg, kan dat net dat beetje motivatie zijn dat iemand nodig heeft om zelf ook aan de slag te gaan.

 

Een inspiratiebron zijn

Buiten de inspiratie voor anderen is het voor mij ook belangrijk om zo een inspiratie voor ons zoontje te kunnen zijn. We willen hem bijbrengen dat hij moet kunnen blijven dromen en zijn dromen kan waarmaken. Om hem die mindset bij te kunnen brengen dan zal ik, als zijn vader, dat goede voorbeeld moeten geven.

Door hem te laten zien dat het mogelijk is om gestelde doelen te behalen hoop ik hem te inspireren dat in zijn leven ook te gaan doen. Voor hem hoeft dat natuurlijk geen triathlon te zijn. Misschien ligt zijn interesse wel op een heel ander gebied.

Ik wil er alleen voor zorgen dat hij altijd durft te blijven dromen over dingen die hij graag wil. En de overtuiging heeft dat hij die ook waar kan maken als hij er voor gaat.

Met mijn motivatie voor de triathlon hoop ik ons zoontje later te kunnen inspireren, maar door het via mijn site en social te delen met jullie hoop ik met een beetje geluk één iemand te kunnen inspireren om ook voor zijn of haar droom te gaan. Dus mocht jij dat zijn, laat het me weten!

Door jullie mee te nemen op deze reis wil ik laten zien wat ik er voor doe om mijn doel te behalen. Sommigen zullen me voor gek verklaren omdat ik er volgens hun (te) veel voor over heb.

Of omdat ik in andermans ogen de verkeerde keuzes maak en het ten kosten van andere dingen in het leven gaat. Dat het niet realistisch is om hiervoor te trainen als je net vader bent geworden en daarnaast fulltime werkt.

Maar als je het echt wilt dan zoek je naar oplossingen en denk je niet in problemen. Ja het is lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn veel anderen die precies het zelfde al gedaan hebben. Waarom zou ik het dan dus niet kunnen?

Ik kijk niet naar wat het me kan kosten op de korte termijn, maar wat het me gaat opleveren op de lange termijn.

De oplossing is dat ik zelf die uren wil trainen, en daar zal ik zelf dus tijd voor moeten vrij maken. Maar ik wil ‘s-avonds ook tijd met mijn zoontje en vrouw hebben, en niet elke avond aan het trainen zijn. En mijn vrouw wil ook niet elke avond alleen met ons zoontje zijn. Kan ik dan niet meer trainen?

Jawel, ik kies er dus voor om veel ‘s-ochtends voor het werk te gaan sporten. Dat betekent eerder de wekker, en eerder mijn bed uit. Maar dat betekent ook de avond er voor wat eerder naar bed om toch voldoende rust te krijgen. Wat zeker met veel trainen extra belangrijk is.

 

Kan dat niet gemakkelijker?

Maak ik het mezelf dan soms niet te lastig? Kan ik mijn doelen niet gemakkelijker halen?

  • Is het haalbaar om met minder uren trainen een halve triathlon te doen? Natuurlijk, daar zijn vast verschillende mensen in geslaagd.
  • Is het haalbaar om het dan ook binnen 5,5 uur te doen? Iets minder waarschijnlijk, maar ook daar zijn vast voorbeeld van te vinden.
  • Is het verstandig om in je tweede jaar weer aan het sporten te zijn meteen een halve triathlon te willen doen? Wie weet, al zijn er genoeg mensen die het wel doen, en dus kan het.
  • En, is een halve triathlon wel dé manier om mijn verdere doelen te behalen? Voor mij past het daar perfect in ja.

Gaan mijn keuzes soms ten koste van de mensen in mijn directe omgeving? Vast wel, maar doelen zijn doelen en daar moet je voor durven gaan.

Als anderen in mijn omgeving ergens voor willen gaan dan zal ik ze ook altijd steunen. Ook als dat soms ten koste van mij zou gaan. Ik zal altijd meedenken en zoeken naar een oplossing zodat het wél kan.

 

Final note

De halve triathlon in Almere ga ik halen, ook binnen mijn gestelde doeltijd. Daar is geen twijfel over mogelijk.

Wel doe ik het voor mijn eigen redenen en niet voor anderen. Ik wil of hoef me tegenover niemand anders te bewijzen.

Niemand in deze wereld zal er beter van worden als ik op 8 september over de finishlijn gestrompeld kom.

De enige die er wat aan zal hebben ben ik zelf. Omdat ik op dat moment van mijzelf weet dat ik mijn dromen waar kan maken.

Het doel is vooral om mijzelf te bewijzen dat ik wel de discipline heb om mijn doelen te halen. En dat ik soms lastige keuzes kan maken omdat ik iets wil dat voor mij belangrijk is.

Ja, de halve triathlon is een belangrijk doel voor mij dit jaar. Maar dan vooral om wat het van mij als persoon zal maken om het te behalen.

En hoe fijn ik het bijna dagelijkse trainen ook vind, het is voor mij vooral een manier om te groeien als persoon en mij te kunnen blijven verbeteren.

 

Pin It on Pinterest

Share This